Köklü bir askeri müzik tarihi olan Türk
devletlerinin askeri müzik takımı zaman ilerledikçe gelişme ve yeniliklere
uğramıştır. İlk Türk askeri müzik takımı tuğ takımı MÖ. 209 Hun devletinde
kurulmuş ve daha sonrasında isimleri şu şekilde değişmiştir: Tuğ takımı,
Tablhane, Nevbet hane, Mehterhane ve Muzıka-ı hümyaun olarak değişmiştir.
Günümüzde ise Bando takımı olarak askere moral vermek ve askeri törenlerde
görevlerde iştirak etmektedirler.
Sultan II. Mahmut’un modernleşme harekatıyla beraber yeni çeri ocakları kapatılmış (Vaka-ı Hayriye) ve yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusu kurulmuştur. Yeni modern orduya uyum sağlayamayan mehterhane takımı yerine ise Muzıka-ı hümayun 1826 yılında Sultan II. Mahmut’un emriyle kurulmuştur.
Donizetti Paşanın vefatının ardından Muzıka-ı hümayunun başına Callisto Guatelli getirildi İtalyan besteci Sultan Abdulaziz’e ithafen iki marş besteledi (Osmaniye marşı ve şefkat marşı) Guatelli Paşa bu dönem Muzıka-ı hümayunda görev yaptığı sıralar orkestra ve bandonun gelişimlerini sağladı.
II. Abdülhamid padişah olunca (1876) Necib Paşa Muzıka-yi Hümâyun’daki vazifesine döndü. Bu sırada Guatelli artık yaşlandığından bandoyu çok defa İzmir ve Plevne marşlarının bestekârı Mehmed Ali Bey, orkestrayı da İspanyol asıllı d’Arenda Paşa yönetmekteydi; 1890 yılında kurulan koro ise Zâti Bey’in (Arca) idaresinde devam ediyordu. 1883’te Necib Paşa’nın vefatı üzerine Muzıka-yi Hümâyun’un başına d’Arenda Paşa getirildi. D’Arenda meslekten bandocu olmadığı halde nota repertuvarını yeniden düzenleyerek genişletti, bandoda İtalyan sistemi yerine Fransız sistemini uygulamaya başladı ve yeni bazı çalgılarla topluluğu zenginleştirdi. II. Meşrutiyet’in ilânının ardından devlet görevlerinde yabancı uyruklu kişilerin vazifelerine son verilince d’Arenda ülkesine dönmek zorunda kaldı (1909) ve Muzıka-yi Hümâyun’un başına Saffet Bey (Atabinen) getirildi. Uzun yıllar Muzıka-yi Hümayun’da bandoyu yöneten Saffet Bey bandoya Batı tarzı bir düzenleme getirerek ilk senfoni orkestrasını kurdu. 1916’da Muzıka-yi Hümâyun’un yönetimine Zâti Bey, yardımcılığına ise Osman Zeki Bey (Üngör) tayin edildi. Osman Zeki Bey zamanında Cumhuriyet döneminde Muzıka-yi Hümâyun riyâseticumhura devredilerek Riyâseticumhur Mûsiki Heyeti adını aldı (1924). Dokuz yıl sonra bando Riyâseticumhur Armoni Muzıkası (bugün Cumhurbaşkanlığı Armoni Mızıkası), orkestra Riyâseticumhur Filarmoni Orkestrası (bugün Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası), fasıl heyeti de Riyâseticumhur Fasıl Heyeti adını aldı (Özcan, 2020)
KAYNAKÇA
Özcan. N, 2020 Muzıka-ı Hümayun https://islamansiklopedisi.org.tr/muzika-yi-humayun
Güdek. B ve Kılıç. A, 2016, Muzıka-I Hümayun’da
Günümüze Klasik Batı Müziğinin Türkiye’deki Tarihsel Gelişimi, Odak dergisi,
47, 89-102.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder